Ontwikkelingen op de boerderij

Om voedsel te verbouwen voor het voedselprogramma en om inkomsten te genereren, zijn we in 2011 begonnen met het ontwikkelen van een boerderij in Kenia. Dit is een uitdagend proces waarbij er veel is gebeurd in de afgelopen 12 jaar.

De mais kan goed groeien op de boerderij omdat er onlangs voldoende regen is gevallen.

De mais kan goed groeien op de boerderij omdat er onlangs voldoende regen is gevallen.

We verbouwen bixer voor de verkoop, een natuurlijke kleurstof voor voedsel. Ook mango’s en cashewnoten verbouwen we voor de verkoop. Voor de voedselprogramma’s verbouwen we maïs en voor de toekomst staan er nog bonen op het programma.

Klimaatverandering heeft extra uitdagingen gecreëerd. Zo zijn de regenseizoenen onvoorspelbaar geworden. In plaats van twee duidelijke regenseizoenen per jaar is er nu nog maar één regenseizoen. Ook is het onvoorspelbaar geworden wanneer het seizoen begint en hoe lang het gaat duren. Dit heeft een negatieve impact op de oogsten en zo op de voorziene inkomsten uit de boerderij.

Hogere voedselprijzen met honger tot gevolg in 2011, 2017 en 2020-2023 zijn ook een gevolg van een extremer klimaat. We zijn bezig met een investeringsplan om de boerderij in volledige eigendom te verkrijgen, waarbij het dan ook verantwoord is om te investeren in een eigen waterput. Met deze waterput is de verwachting dat we betere oogsten en daarmee grotere inkomsten kunnen realiseren.

Om klimaatverandering tegen te gaan staan er over het hele veld mango en cashewbomen om water vast te houden en zijn er greppels gegraven om het water op te vangen en vast te houden. Om verder te ontwikkelen, is het slaan van een waterput inmiddels weer terug op de agenda. Allereerst gaan we een zonne-energiesysteem aanschaffen om onder andere de waterput te  voorzien van stroom. Daarnaast gaan we een elektrische motor aanschaffen voor het transport van de producten. Voor het zonne-energiesysteem hebben we een bijdrage van Stichting KOOK uit Alkmaar ontvangen van €5.000,-. Ook hebben we een bijdrage van €2.000,- van de gemeente Deventer ontvangen. Zowel de installatie van het zonne-energiesysteem als de aanschaf van de motor hopen we deze zomer te realiseren. Vervolgens staat de installatie van de waterput op het programma, onze hoop is dat dit volgend jaar mogelijk is.

Niet alleen de kinderen en studenten gaan uiteindelijk profiteren van de waterput, maar ook de lokale bevolking en hun vee, aangezien we het water met hen gaan delen.