Het verhaal van Irene

Van kindslaaf tot succesvolle moeder

35 jaar geleden werd op het platteland van Kenia een meisje geboren met de naam Irene. De eerste zes jaar van haar leven kon ze kind zijn maar op zesjarige leeftijd was Irene’s jeugd over. Ze werd aan het werk gezet.

Haar moeder en stiefvader hadden vaak niet het beste met haar voor. Ze werd door hen gebruikt om geld te verdienen. Op jonge leeftijd werkte ze als huisslaaf.

Op 14-jarige leeftijd overtuigde een leraar haar dat ze naar school moest gaan en nam haar in huis. Ondanks dat dit voor problemen zorgde met haar familie, heeft ze de basisschool afgerond.

In 2009, zat Irene in het laatste jaar van de basisschool en profiteerde ze van het Kisiwa voedselprogramma. In 2010 kwam ze in het sponsorprogramma terecht, waarbij ze ondersteuning kreeg om naar de middelbare school te gaan.

Na de middelbare school is ze gaan studeren. Tijdens haar studie heeft ze een partner gevonden met wie ze na haar studie is getrouwd. Samen hebben ze twee kinderen gekregen. De eerste jaren na haar studie heeft ze zich op de kinderen gericht. Daarnaast verdiende ze af en toe geld door data te verzamelen voor een landbouworganisatie. Onlangs is ze zich gaan richten op het vinden van een baan. In november 2022 werd Irene aangenomen bij een microfinanciering bedrijf waarbij ze leningen uitgeeft en bijhoudt om zo kleine ondernemers in Kenia te helpen groeien. In februari is ze met haar werk begonnen.

Irene aan het werk.

Gedurende de afgelopen 14 jaar is Irene ons als familie gaan beschouwen. Voor de leerlingen die wij sponsoren is het sponsoren maar een deel van de hulp die wij bieden. Wij helpen leerlingen bij allerlei situaties in hun leven afhankelijk van de mate waarin ze hiervoor wel of niet bij hun familie terecht kunnen. Daarin komen veel belangrijke thema’s aan bod: Hoe om te gaan met problemen thuis of op school? Het aangaan van relaties en seksualiteit. Hoe om te gaan met misbruik binnen een relatie. Hoe vind ik een baan? Hoe zorg ik goed voor mijn kinderen? Welke studie past bij mij en heeft baankansen? Daarnaast komen wij naar de ouderavonden, maken we deel uit van de bruiloften van de voormalige leerlingen en bezoeken we hen wanneer ze zelf kinderen krijgen en helpen we hen bij het vinden van werk. Wij zijn een familie voor hen die niet op hun eigen familie kunnen rekenen.

Voor €85 p.m. kunt u iemand sponsoren voor de middelbare school en het volgen van een studie. Bent u geïnteresseerd? Stuurt u ons dan even een berichtje: ruben@kisiwa.nl