Strijd tegen armoede

Veel Keniaanse kinderen gaan niet naar school omdat ze thuis te weinig of geen voedsel krijgen. Er is bij veel gezinnen niet genoeg geld voor een goede maaltijd. 40% van de bevolking is werkloos en dagelijks op zoek naar werk om het hoofd boven water te houden. Veel arme gezinnen zijn éénoudergezinnen waar de moeder (en in sommige gevallen de vader) elke dag op zoek moet naar werk voor die dag. Als ze geluk hebben vinden ze werk en kunnen ze één of twee euro mee naar huis nemen aan het eind van de dag. Hebben ze pech dan verdienen ze niks.Het geld wat verdient wordt is vaak net genoeg om de huur van te betalen. Er blijft weinig tot niks over voor een goede maaltijd.

Veel kinderen zijn te zwak of te ziek om naar school te komen. Andere kinderen moeten werken voor hun voedsel om te overleven of zwerven op straat om geld te verdienen voor zichzelf of het gezin. Ze hebben geen keuze. Dat betekent hard werken voor weinig geld. Er blijft geen tijd over om te spelen met vriendjes. En de kinderen kunnen niet naar school. Dit probleem blijft generatie op generatie voortbestaan.

Nicolas en Wilson“Als we niet werken, hebben we geen geld en geen eten.”
Nicolas en Wilson werkten in de koffieplantages rondom Thika en deden graafwerkzaamheden in de bouw. Sinds we in februari een voedselprogramma op basisschool Karibaribi hebben, komen ze elke dag naar school.

De aanpak van Stichting Kisiwa
Het is belangrijk de vicieuze cirkel te doorbreken. Omdat de kinderen niet naar school kunnen, leren ze geen vak. Ze blijven steken in het vieze, zware werk dat ze doen voor weinig geld. Zij blijven arm, waardoor hun kinderen ook weer mee moeten werken, enzovoort. De projecten van Stichting Kisiwa proberen dat te veranderen.

Het voedselprogramma van Kisiwa biedt uitkomst. De kinderen hoeven nu niet meer aan het werk te gaan om hun maaltijden te verdienen. Stichting Kisiwa geeft kinderen op de kleuterschool en basisschool een warme maaltijd waardoor ze genoeg energie hebben om te leren en te spelen. Naast een warme maaltijd geven we de kleuters ook een bord met gezonde pap en krijgen alle kinderen vitaminen waardoor ze niet ziek thuis blijven.

Stichting Kisiwa zet zich sinds 2009 in voor kinderen in Kenia, die door armoede en honger worden beperkt in de mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen. Samen met onze lokale partnerorganisatie Better Future International (NGO) zetten we ons in om kinderen structureel uit de armoede te helpen.

Sinds we begonnen zijn met het geven van voedsel zijn de schoolprestaties van onze kinderen met 50% gestegen en is het verzuim enorm gedaald. De best presterende kinderen komen in aanmerking voor sponsoring van middelbare school en/of universiteit. Zo wordt de basis gelegd voor een beter bestaan. Help en steun ons in de strijd tegen armoede.

Wil je weten wat jij kan doen?

KOM IN ACTIE!