Kinderarbeid

Wat is kinderarbeid
Als kinderen worden gedwongen te werken en daardoor niet naar school kunnen of zich niet normaal kunnen ontwikkelen als kind, spreken we van kinderarbeid. Honderden miljoenen kinderen werken op het platteland, in het huishouden, in mijnen, steengroeven, als kindsoldaat of in de textiel en het toerisme.

De oorzaak van kinderarbeid
Armoede is een van de belangrijkste oorzaken van kinderarbeid. De kinderen moeten overleven. Op straat of om geld te verdienen voor het gezin. Ze hebben geen keuze. Dat betekent hard werken voor weinig geld. Er blijft geen tijd over om te spelen met vriendjes. En de kinderen kunnen niet naar school.

 

Nicolas en Wilson“Als we niet werken, hebben we geen geld en geen eten.”
Nicolas en Wilson werkten in de koffieplantages rondom Thika en deden graafwerkzaamheden in de bouw. Sinds we in februari een voedselprogramma op basisschool Karibaribi hebben, komen ze elke dag naar school.

De aanpak van Stichting Kisiwa
Het is belangrijk de vicieuze cirkel te doorbreken. Kinderarbeid ontstaat door armoede, maar zorgt ook voor nieuwe armoede. Omdat de kinderen niet naar school kunnen, leren ze geen vak. Ze blijven steken in het vieze, zware werk dat ze doen voor weinig geld. Zij blijven arm, waardoor hun kinderen ook weer mee moeten werken, enzovoort. De projecten van Stichting Kisiwa proberen dat te veranderen.

Het voedselprogramma van Kisiwa biedt uitkomst voor deze ouders omdat ze op deze manier hun kinderen naar school kunnen laten gaan zonder dat ze verhongeren. De kinderen hoeven nu niet meer aan het werk te gaan om hun maaltijden te verdienen. Stichting Kisiwa geeft kinderen op de kleuterschool en basisschool een warme maaltijd waardoor ze genoeg energie hebben om te leren en te spelen. Naast een warme maaltijd geven we de kleuters ook een bord met gezonde pap en krijgen alle kinderen vitaminen waardoor ze niet ziek thuis blijven.

Stichting Kisiwa zet zich sinds 2009 in voor kinderen in Kenia, die door armoede en honger worden beperkt in de mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen. Samen met onze lokale partnerorganisatie Better Future International (NGO) zetten we ons in om kinderen structureel uit de armoede te helpen.

Sinds we begonnen zijn met het geven van voedsel zijn de schoolprestaties van onze kinderen met 50% gestegen en is het verzuim enorm gedaald. De best presterende kinderen komen in aanmerking voor sponsoring van middelbare school en/of universiteit. Zo wordt de basis gelegd voor een beter bestaan. Help en steun ons in de strijd tegen kinderarbeid.

Wil je weten wat jij kan doen?

KOM IN ACTIE!