Bewogen jaren

Beste volgers van Stichting Kisiwa,

Het laatste bericht van Stichting Kisiwa is al even geleden. Juli 2019 was ons laatste bericht op de website om precies te zijn. En december 2018 verzonden wij onze laatste algemene nieuwsbrief. En dat is naar ons idee veel te lang geleden. Als het aan ons ligt, zouden wij u liever vaker informeren over alles wat KISIWA beweegt. Alles wat we betekenen in Kenia, maar natuurlijk ook alles waar we zo dankbaar voor zijn en wat het mogelijk maakt dat KISIWA kan doen wat we zo graag willen: Kinderen in Kenia de kans geven zich te ontwikkelen.

We hebben bewogen jaren achter de rug, met name op persoonlijk vlak (gezondheid) en door het vertrek van bestuursleden. Dat heeft ervoor gezorgd dat we als organisatie in Nederland niet meer konden dan het noodzakelijke om het werk van KISIWA doorgang te laten vinden. We hebben meer dan een jaar op een laag pitje moeten draaien, maar gelukkig gaat het inmiddels beter. We zijn lang op zoek geweest naar twee nieuwe bestuursleden, en gelukkig met succes. Lees hier meer over onze nieuwe bestuursleden >

Ook in Kenia liepen de zaken in 2019 anders dan verwacht. Er was een tegenvallende oogst, de prijzen stegen en de inflatie zorgde ervoor dat alles duurder werd. In Afrika draaide het bestuur van Better Future International (BFI), onze zusterorganisatie die onze programma’s in Kenia uitvoert, niet optimaal en daar hebben we met personele wijzigingen verandering in aan kunnen brengen. Met vers bloed en nieuwe energie in het bestuur van BFI in Kenia en bij KISIWA in Nederland hebben we de hoop en geloof op een beter jaar weer helemaal terug. Onze handen jeuken zogezegd om de achterstanden weg te werken. 2020 zal een jaar van herstel worden, waarna we kunnen bouwen aan een nog mooiere toekomst, met uw hulp.

Want dat we uw hulp nodig hebben, is een ding dat zeker is. We komen daar in een persoonlijke mailing binnenkort graag op terug en hopen andermaal een beroep te mogen doen op uw vrijgevigheid.

De actualiteit
De actualiteit leert ons dat we momenteel in Nederland te maken hebben met het Coronavirus. Het leven staat, soms letterlijk, stil. Ook in Kenia, dat in deze ontwikkelingen gelukkig een stuk achterloopt op Nederland, is Corona inmiddels actief. Op het moment van schrijven, eind maart, zijn 31 besmettingen een feit in Kenia. De overheid heeft snel gehandeld en scholen zijn gesloten. Net als bij ons zijn er risico’s verbonden aan het virus, dus zijn er ook veel bedrijven gesloten, waardoor er minder werk en dus nauwelijks of geen inkomsten zijn voor ouders. En geen inkomsten betekent geen voedsel. Wat KISIWA i.s.m. BFI heeft kunnen bewerkstelligen, is dat er noodgedwongen vanuit ons kantoor (scholen zijn immers gesloten) voedselpakketten uitgedeeld kunnen worden aan de meest kwetsbare gezinnen om door deze moeilijke periode heen te komen. Wat mooi is om te zien, is dat onze koks en studenten helpen om het voedsel op de juiste plekken te krijgen.

Een ander probleem is dat de councelling niet meer op scholen kan plaatsvinden. Toch is councelling essentieel, omdat er geregeld sprake kan zijn van geweld of seksueel misbruik. Voor wie nog niet bekend is met dit fenomeen: studenten (of hun ouders) kunnen, indien nodig, gebruik maken van een of meer gesprekken met een deskundige m.b.t. allerlei persoonlijke problematiek. Door deze gesprekken kunnen betrokkenen hun leven veel beter op orde krijgen. Meer orde, structuur en regelmaat in hun leven, maar ook het geleden leed beter verwerken of zelfs een plek geven.  KISIWA/BFI heeft er in deze tijd voor gekozen om councelling telefonisch te laten plaatsvinden met studenten en hun ouders. De lessen kunnen via de radio doorgang vinden. Natuurlijk is het afwachten hoe het virus zich aldaar ontwikkelt, maar het grote risico op eenvoudige verspreiding lijkt in eerste instantie afgewend door snel en kordaat handelen. Wij hopen en bidden dat onze Keniaanse kinderen en hun families een grote humanitaire ramp bespaard blijft. Bidt u met ons mee? Ook voor u die een bijdrage levert aan het goede werk dat KISIWA verricht, geldt natuurlijk dat wij wensen dat u gevrijwaard blijft van het virus of daaraan gerelateerde klachten. Blijf vooral gezond met uw geliefden!

Een rondleiding door ons kantoor in Kenia.

Het voedselprogramma en educatie
We hebben, conform plan, afgelopen najaar ons voedselprogramma uitgebreid naar de regio. In de jaren voorafgaand hebben we dit voorbereid. Onder andere met een uitgebreid onderzoek naar voor welke regio in Kenia een KISIWA-voedselprogramma het hardst nodig is. Daarnaast zijn contacten opgebouwd met scholen om het voedselprogramma ook uit te kunnen voeren. Op dit moment voeden we dagelijks 1300 kinderen met ons voedselprogramma. Vermeldenswaardig is de toename aan leerlingen op basisschool Kisiwa (+ 100) sinds januari en het feit dat deze basisschool een grote aantrekkingskracht heeft op nieuwe leerlingen. Zowel het voedsel- als het sponsorprogramma voor de middelbare school hebben daar een rol van betekenis in gespeeld. Het gemiddelde eindresultaat op het examen is gestegen van tussen de 3,5 á 4 naar een 5,3! De school mag daar met recht trots op zijn, want sinds de invoering van het huidige meetsysteem is dit het hoogst behaalde gemiddelde ooit. Echt een groot succes!

Boerderij
Voor de boerderij zijn we afgelopen jaar druk bezig geweest met het bussiness plan om te komen tot stabiele en renderende boerderij. We willen daar immers voor de langere termijn een stabiele inkomstenbron mee realiseren voor het voedselprogramma van KISIWA. Naast de bestuurlijke vernieuwingen hebben we kleine personele omzettingen gedaan op de boerderij, waardoor er effectiever en vruchtbaarder wordt samengewerkt. Stap voor stap zijn we nu aan het investeren om de komende jaren steeds meer te kunnen oogsten, zowel letterlijk als figuurlijk.

Recente beelden van onze boerderij in Kenia

Actie
Om zoveel mogelijk inkomsten te genereren, zouden we half mei weer een zwemactie houden. Echter, gezien de ontwikkelingen rondom het Coronavirus hebben we besloten deze actie op te schorten tot een nader te bepalen moment. Zodra er meer over bekend is, hoort u van ons.

Ondersteun ons met een gift

Wanneer u Stichting Kisiwa sponsort geeft u een kind in Kenia hoop op een betere toekomst zodat het later een lichtje kan zijn voor anderen. Wilt u overwegen of u, binnen uw mogelijkheden, financieel kunt bijdragen aan ons werk? Voor €240,- laat u 10 kinderen in armoede al een heel jaar stralen! Ga naar www.kisiwa.nl/geef