Reisverslag Ruben – zaterdag 28 mei

Ruben Koning oprichter van Stichting Kisiwa, is in Kenia om onze projecten te bezoeken en zal ons via dit blog op de hoogte houden van zijn reis.

Twee hele en twee halve dagen vergaderen

Op naar Thika, in de omgeving van deze stad hebben we op drie scholen voedselprojecten lopen. Ook een groot deel van de sponsorstudenten studeert in de buurt van Thika, het centrum van onze projecten.

Samen met mijn collega bestuursleden, van Better Future International NGO Kenya, Jimmy Mzee en Rita Marete hebben we de hele dag vergaderingen. We evalueren de afgelopen acht maanden en kijken naar de huidige situatie, ook maken we plannen voor de toekomst. Daarnaast hebben we een planning gemaakt voor de komende maand.

vergadering op het balkon

Kisiwa groeit!
De afgelopen tijd is er van alles gebeurd, zo zijn we uitgebreid van twee naar drie scholen. Het gaat bijzonder goed op deze nieuwe school, Karibaribi genaamd. De leraren zijn enorm coöperatief en blij met het programma. Voor de kinderen is het echt een life changer. In de afgelopen maanden is het aantal kinderen dat naar school komt met 40 procent gestegen van ruim 200 tot bijna 250 leerlingen, ik kan niet wachten om daar langs te gaan en het met eigen ogen te zien.

Boerderij
Jimmy is de afgelopen maanden bezig geweest om de boerderij op te bouwen, hij heeft er een klein onderkomen laten bouwen, een omheining gemaakt en mais en bonen geplant. De samenwerking met de lokale bevolking liep in het begin stroef omdat we aan elkaar moesten wennen maar nu gaat het heel erg goed. Behalve Jimmy werken er alleen maar mensen uit de omgeving op de boerderij.
Jimmy heeft het eind vorig jaar erg moeilijk gehad omdat hij extreem ziek werd, hij vreesde zelfs voor zijn leven. Gelukkig is hij er weer helemaal bovenop gekomen en geniet hij van de voortgang op de boerderij. We hebben besloten voorlopig mais en bonen te verbouwen en daarnaast te experimenteren met andere gewassen om te zien welke succesvol voor ons zijn.

Blijven vernieuwen
We worden groter als organisatie en dat betekend dat we onszelf moeten blijven vernieuwen. We zijn druk bezig met de rapportage te versimpelen en te verbeteren. De afgelopen tijd ging dat niet altijd goed, vooral omdat Jimmy op de boerderij was en daardoor meer op de schouders kwam van Rita en John (onze accountant). Eén van de dingen die ons daarbij gaat helpen zijn de 2e hands laptopjes die ik uit Nederland heb meegenomen. Inmiddels is iedereen aan de nieuwe situatie gewend en gaat het beter als ooit te voren.

Inzet van vrijwilligers
Dit jaar gaan er meerdere keren vrijwilligers naar Kenia komen om hun kwaliteiten bij onze projecten in te zetten. Deze week komen Lonneke Kleinbussink en Evelien Bulder, Luc Lips komt in Juli en Wouter en Liesbeth Buiten komen waarschijnlijk in Augustus. In september gaan Marianne Hebly en Joan Dijkstra voor een maand in Kenia aan de slag.

Wilt u ook als vrijwilliger in Kenia aan de slag? Neem dan contact met ons op, dan kijken we samen waar uw talenten kunnen worden ingezet.

Toekomst
We hebben ook besproken wat we in de toekomst willen gaan doen. Onze organisatie is toe aan een kantoor, eigen vervoer voor voedsel en een voedselopslag. We kijken in welk deel van Kenia we de komende tien, vijftien jaar het meeste nodig zijn, daar willen we onze projecten gaan uitbreiden en settelen.

De vergadering heeft uiteindelijk twee hele en twee halve dagen geduurd. Het was goed om alles door te spreken en afspraken te maken voor de toekomst. Het hele Keniaanse team is enorm gemotiveerd, de bestuursleden, de accountant, de koks en de mensen op de boerderij.

Voetbal
Zaterdag avond ben ik samen mijn vriend Joel naar een plaatselijke pub gegaan om daar de Championsleague finale te bekijken, het was een mooie pot om naar te kijken samen met de fanatieke Kenianen, helaas heeft Atletico niet kunnen winnen van Real.

 

Lees ook
Reisverslag Ruben – donderdag 26 mei – vrijdag 27 mei
Oprichter van Stichting Kisiwa voor een maand naar Kenia