Ruben Koning, oprichter van Stichting Kisiwa, is in Kenia om onze projecten te bezoeken en zal ons via dit blog op de hoogte houden van zijn reis.
Bezoek aan de boerderij!
De reis van Nairobi naar het zuiden van Mombasa
We nemen de nachtbus vanaf Nairobi, na een gebroken nacht komen Rita en ik aan in Mombasa en daar nemen we een Tuktuk (lopen is te onveilig in dit deel van de stad) naar één van de enige restaurants die open zijn. Het is Ramadan en langs de overwegend islamitische kuststrook zijn de meeste eetgelegenheden overdag gesloten.
Lonneke en Evelien zijn ook onderweg naar Mombassa maar hebben een meer toeristische manier van transport genomen, namelijk de trein die nog komt uit de tijd van de Britse overheersing.
Na ons ontbijtje hebben we contact op met Jimmy die het grootste gedeelte van zijn tijd doorbrengt op onze boerderij. Hij is bezig om de boerderij op te zetten. Hij heeft voor ons een auto gehuurd en haalt ons op. Het bestuur van Better Future International is weer compleet. Na boodschappen voor de boerderij te hebben gedaan hebben we contact met de dames.
Ondertussen hebben Lonneke en Evelien 10 uur vertraging en het ziet er niet naar uit dat dat daar veel in gaat veranderen. Na met hen te hebben gesproken besluiten we ze tegemoet te rijden en spreken we af op een station 75 kilometer voor Mombassa. Het station is niet meer dan een grote vervallen schuur met de naam van het gehucht er op. Uitstappen kan dan ook niet op het perron maar je stapt direct op het spoor. Vanaf hier nemen we een drie uur durende route over zandwegen naar het zuiden van Mombasa.
We zijn er bijna!
Onderweg word de omgeving steeds groener en op het moment dat de kleur van het zand veranderd en er palmbomen te zien zijn weten we dat we er bijna zijn.
De omgeving is geweldig, het is groen en er groeien allerlei soorten bomen, struiken en gewassen. Eenmaal aangekomen op de boerderij kijk ik mijn ogen uit.
Het Mais staat meer dan 2,5 meter hoog, overal groeien vruchten aan de bomen en er staat een mooi gebouw. Ik ben verbaasd hoe mooi en groen de plek is en wat een vooruitgang de afgelopen maanden is geboekt. Via foto’s en verhalen krijg ik dagelijks mee wat er gebeurd en maken we gezamenlijk beslissingen. Maar de foto’s en verhalen zijn lang niet zo mooi als de werkelijkheid. Hier staan tussen de mais en de bonen, de ananassen en de mango’s, het is geweldig.
Gaaf om te zien dat we nu ons eigen eten verbouwen dat we kunnen gebruiken voor het voedselprogramma en dat we vruchten verbouwen die voor de verkoop bestemd zijn zodat we door kunnen groeien.
Er zijn 7 slaapplekken op de boerderij, dus als u langs wilt komen… U bent van harte welkom!
Plannen maken
Samen met de boer maken we een plan voor de komende tijd. We gaan inzetten op ecologische landbouw vooral om te voorkomen dat de regen er voor zorgt dat de grond op bepaalde plekken verder erodeerd en om de kwaliteit van de grond naar een hoger niveau te helpen.
De komende tijd gaan we voornamelijk mais, bonen en watermeloenen verbouwen. Daarnaast verbouwen we wat al op de boerderij groeit: cashewnoten, mango, passie vruchten, sinaasappelen, pompoenen, sorghum, kunde (lokale vlinderbloemige groente), bixer, bananen, citroenen en ananas. Daarnaast hebben we kippen en komen er in de toekomst bijen bij.
Een gaaf plan waarbij de een mix maken van planten die de kwaliteit van de grond verbeteren, opbrengst voor consumptie door de basisschool kinderen en opbrengst voor de verkoop. We testen de komende tijd welke producten het beste resultaat opleveren en daar gaan we ons op focussen.