Reisverslag Ruben – 01 juni tot 19 juni

Ruben Koning, oprichter van Stichting Kisiwa, is in Kenia om onze projecten te bezoeken en zal ons via dit blog op de hoogte houden van zijn reis.

Bezoek 3 scholen, universiteit en middelbare school

Samen met Matunda ga ik met de Matatu (minibus) naar Kenyatta University. Het is drie kwartier rijden. De campus is groot, één van de grootste van oost Afrika. Matunda verteld dat ze regelmatig is verdwaald maar inmiddels kan ze de weg aardig vinden. Ze is in mei begonnen met studeren en ze heeft het ontzettend naar haar zin. Samen oefenen we een paar zinnen Duits, één van haar vakken. We kennen elkaar al ons hele leven en het is mooi om te zien dat ze zich zo goed ontwikkeld.

Kleuterschool Suska

Na dit bezoek neem ik een minibus naar kleuterschool Suska. Vorig jaar zijn we deze kleuters gaan voeden met pap en een warme maaltijd. De kleuters en leraren zijn blij verrast om me te zien. Het is mooi om te zien dat deze kinderen van het voedselprogramma profiteren.

De Ontwikkelingssamenwerking van de Vrijzinnigen Nederland te Bennekom heeft ons een donatie gegeven zodat we de keuken van deze kleuterschool kunnen verbouwen. Dit hebben we gedaan.

Het resultaat, een mooi kooksysteem waarbij de rook wordt afgevoerd. Dit systeem gaat heel zuinig om met brandhout in tegenstelling met de houtskoolbrander die eerst werd gebruikt. Dit heeft een positief effect op het milieu en het bespaard ons een hoop brandstofkosten. Meer geld om kinderen te voeden!

Middelbare school Karibaribi

De volgende school is Karibaribi, vorig jaar kregen we een nood brief van hen waarin ze smeekten om hulp. In februari zijn we gestart met een voedselprogramma. Dit heeft grote invloed op school, zoals je kan lezen in de brief. Het is bijzonder om op deze school te zijn, de dankbaarheid is enorm. Het aantal leerlingen stijgt explosief en de absentie daalt. Karibaribi werkt erg goed met ons en de ouders van de leerlingen samen, een goede mix voor succes.

Theresia zit sinds dit jaar op de middelbare school. Ze haalt alleen maar hoge cijfers en ik ben trots op haar. Ze heeft het niet makkelijk gehad in haar leven maar ze lijkt nu helemaal op haar plek. Ze zit op een kleine middelbare kostschool voor meisjes. Trots laat ze haar klas en de rest van de school zien. Het is geweldig dat ze zich nu op een goede manier kan ontwikkelen tot een volwassen vrouw. Ik kijk er naar uit om haar verder te zien groeien in haar persoonlijkheid en kennis.

Basisschool Kisiwa

De school waar alles is begonnen. Nu zeven jaar later is dit lang niet meer de arme achterstandsschool die het eens was. Ja de kinderen zijn nog steeds arm en ouders hebben moeite om de rond te kunnen komen maar de constante zekerheid van voedsel heeft er voor gezorgd dat alles hier anders is geworden. De leerlingen ontwikkelen zich naast de normale vakken nu op allerlei gebieden, drama, sport en dichtkunst. Een waar succes verhaal.